Laren Jazz banner bij Mauve

Laren en jazzmuziek zijn al van oudsher aan elkaar verboden. Al in 1974 werden in de horeca locatie Nick Vollebregt jazz concerten gegeven door befaamde internationale jazzmusici als Art Blakey, Chet Baker, Count Basie en vele anderen. Landelijke bekendheid kreeg Laren als jazzdorp door de “live” jazz programma’s van de TROS.

In het jaar 2022 beleefde het traditionele jaarlijkse Laren Jazz festival een hergeboorte toen een aantal mensen het festival nieuw leven inbliezen.

Het werd een gewijzigde opzet: een jazzconcours op de 1e zaterdag van oktober met optredens van verschillende jazz-formaties in 6 rond de Larense Brink gehuisveste horecagelegenheden. Het publiek heeft gratis toegang. De bands werden voorgeselecteerd door 8 verschillende Conservatoria met een jazzafdeling in Nederland met de uitdrukkelijke briefing : selecteer op de vele soorten jazz waardoor we het dorp Laren een gevarieerd en toegankelijk programma konden bieden.

Onze deskundige jury, onder leiding van jazzkenner en In-Jazz radiopresentator Co de Kloet en voormalig Endemol entertainment topman Marc Jansen heeft uit de 22 inzendingen nu 6 jazz-formaties geselecteerd die zullen optreden op het Laren Jazz festival op 5 oktober in verschillende horeca-locaties rondom de Larense Brink.

Deelnemende jazz-formaties 2024

  • Little Big Orchestra – Conservatorium Maastricht
  • Caro Trio – Koninklijk Conservatorium Den Haag
  • Girts Celmins Quartet – Conservatorium Maastricht
  • The Tonal Few – Koninklijk Conservatorium Den Haag
  • Alice Leggit – Conservatorium van Amsterdam
  • George Hytiroglou Quintet – Conservatorium Codarts Rotterdam

Beoordeling door de jury 28 september en 5 oktober

Om alle deelnemende bands een gelijke kans en evenwichtige beoordeling te kunnen geven wordt dit jaar op zaterdagmiddag 28 september in het Brinkhuis in Laren voor deze bands een extra jury-sessie georganiseerd waarbij de bands elk 15 minuten netto speeltijd krijgen om zich aan de jury te presenteren. De voltallige jury bestaat uit Co de Kloet, Marc Jansen en saxofoniste Diana Dzhabbar. Het optreden van de 6 bands op zaterdagavond 5 oktober zal een afrondende (podium performance) beoordeling opleveren.

De winnende band wordt 5 oktober rond 23.30 bekend gemaakt, speelt de volgende dag op in het voorprogramma van het hoofdconcert van de Peter Beets big band en ontvangt de Laren Jazz Talent Award en € 2.024.