Dutch Swing College Band
Met gastoptreden van Deborah Carter
Optreden in de Grande Finale op zondag 2 oktober 2022
Dutch Swing College Band
De Dutch Swing College Band, Nederlands bekendste jazzorkest, brengt zondagmiddag 2 oktober tijdens de finale van Laren Jazz muzikale hoogtepunten uit de geschiedenis van de traditionele jazz aangevuld met hits uit het meer dan 75-jarig repertoire.
Verfrissende arrangementen in de onmiskenbare Dutch Swing College sound worden gespeeld door een verjongd orkest, energiek als nooit tevoren.
Het swingende orkest, dat werd opgericht op 5 mei 1945, wordt gezien als hét visitekaartje van de Nederlandse Jazz. De band heeft meer dan 150 albums uitgebracht en gaat nog steeds jaarlijks wereldwijd op toernee.
Ontstaan DSCB
In Nederland was jazzmuziek tijdens de Tweede Wereldoorlog door de nazi’s verboden. Een aantal jongeren wilden koste wat koste deze muziek behouden. Zij oefenden in het geheim, speelden illegale radio-uitzendingen na en waren vastbesloten om na de oorlog een school voor jazzmuziek op te richten: het Swing College. Op de dag van de bevrijding, 5 mei 1945, had het Orchestra of the Dutch Swing College haar eerste optreden. De leden gaven lezingen, organiseerden jazzbijeenkomsten en gaven les in jazzmuziek. Al snel veranderde de naam in Dutch Swing College Band.
Eerste optredens in het Verenigd Koninkrijk, gevolgd door concerten door heel Europa met gastsolisten waaronder Sidney Bechet, Hot Lips Page, Neva Raphaello, Beryl Bryden, Albert Nicholas, Nelson Williams, Bill Coleman, Muggsy Spanier en vele anderen.
Herman Openneer / Nederlands Jazz Archief
Een veel gehoorde uitspraak is: “Er zijn slechts twee soorten muziek, namelijk goede en slechte”. Voor de ware liefhebber van goede traditionele jazzmuziek is de keuze dus vrij eenvoudig, want er is slechts één Dutch Swing College Band.
Op bevrijdingsdag (5 mei) 1945 gestart als een amateur/studenten combo is het DSC sinds jaar en dag uitgegroeid tot een wereldwijd bekend jazz-ensemble dat inmiddels alle vijf de continenten heeft bezocht en met succes. De band heeft in de naoorlogse jaren een belangrijke pioniersrol vervuld en vele toenmalige jongeren in de ban gebracht van de in Noord-Amerika ontstane muziekvorm; de jazz. Gedurende het 75-jarig bestaan werden de klanken van de DSCB op vrijwel alle typen geluidsdragers vastgelegd. Ook verscheen de band ontelbare malen op de beeldbuis en in filmproducties. Vele groten uit de jazzwereld werden in de loop van zijn bestaan door het DSC begeleid: van Sidney Bechet via Joe Venuti, Rita Reys tot Teddy Wilson.
De invloed van het DSC op het Nederlandse jazz-gebeuren werd in de loop der jaren zo groot, dat men ging spreken van een “Haagse School”! Terecht wordt het DSC dan ook door veel jazzminnaars als een instituut beschouwd. Een gelukkige bijkomstigheid is wel, dat de Dutch Swing College Band zich nooit heeft geprofileerd als een show- of glitterorkest. De musici zijn er vrijwel altijd in geslaagd hun publiek in de eerste plaats te boeien met voortreffelijke jazzvertolkingen, waarbij goedkope showelementen ten ene male ontbraken. In 1960 werd het DSC een beroepsorkest en hoewel hun muziek evolueerde en ondanks de vele mutaties die in het orkest plaatsvonden bleven de muzikale producties van de Dutch Swing College Band in tegenstelling tot de vele navolgers, het visitekaartje van de traditionele jazzmuziek van eigen bodem.
De meest opvallende eigenschap van de Dutch Swing College Band, ondanks alle reeds genoemde veranderingen, is van het begin af aan altijd geweest een eigen, zeer herkenbaar, geluid. Dus eigen interpretaties, arrangementen of composities en geen kopieën van opnamen van oude Amerikaanse meesters. Kortom een geheel eigen muzikale aanpak.
Ook de huidige samenstelling van het door meer dan een driekwart eeuw gelouterde DSC laat zien en horen dat de aloude naam Dutch Swing College Band nog altijd borg staat voor professionele vertolkingen van traditionele jazzmuziek op wereldniveau!
Herman Openneer / Nederlands Jazz Archief
Samenstelling Dutch Swing College Band
Keesjan Hoogeboom – trompet, zang
David Lukács – klarinet, sopraan-, tenorsaxofoon
Bert Boeren – trombone
Peter Kanters – banjo, gitaar
Adrie Braat – bandleader, contrabas
Frits Landesbergen – drums
Gastoptreden Deborah J. Carter
Zangeres Deborah J. Carter werd geboren in de VS en groeide op in Hawaii en Japan. Ze reist veel op jazzfestivals, jazzclubs, seminars en radio- en tv-shows door Europa en Azië met haar trio of als gast met verschillende formaties van solo-pianisten tot grote orkesten.
Bij deze zangeres/componist/arrangeur hoor je haar multi-culturele ervaringen in haar muziek. “We zijn zo bevoorrecht in deze tijd dat we een open deur hebben naar andere culturen en perspectieven die onze eigen verrijken.” En ze brengt het aan het licht door haar stijl. Door het tijdschrift Music Maker omschreven als ‘absoluut top’, is ze een van de meest dynamische vocalisten in de jazzscene.
Naast het werken met haar eigen groep, met wie ze veel van haar eigen arrangementen en composities uitvoert, zingt Deborah ook graag de grote jazzklassiekers als gastartiest met een aantal gevestigde Europese jazzorkesten. Enkele hiervan zijn: het Metropole Orkest, de HR (Frankfurt Radio) Big Band, het Frankfurt Radio Symphony Orchestra, Sedavi Latin Jazz Big Band met Mike Mossman (arrangeur voor Tito Puente), het Berlin Jazz Orchestra, de Holland Big Band, de Berlin Opera House Symphony Orchestra en Big Band, onder andere het Kroatische Radio & TV-orkest. En nu dan in Laren met de Dutch Swing College band tijdens Laren Jazz.